Racism, traditional food access, and industrial development across Ontario: Perspectives from the fields of environmental law and environmental studies

By Kristen Lowitt, Jane Cooper, Kerrie Blaise

Racism and industrial development across lands and waters in the province of Ontario have played a significant role in decreased access to traditional food for Indigenous peoples. Traditional food access is important for health reasons, as well as…

Listée dans Essay | publication par groupe Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l’alimentation

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Racism and industrial development across lands and waters in the province of Ontario have played a significant role in decreased access to traditional food for Indigenous peoples. Traditional food access is important for health reasons, as well as cultural and spiritual wellness, and its loss has dire consequences for both people and the environment. In this commentary, we bring together our practices and experiences as settler Canadians in the fields of environmental law and environmental studies to share three short case studies exploring the linkages among traditional food access, racism, and industrial development. Specifically, we discuss how the aerial spraying of forests, mining exploration, and contaminants in fish are impacting traditional food access, and analyze how industry and monetary gains are drivers in these scenarios. For each of these case studies, we provide examples of research and advocacy from our respective fields carried out with Indigenous communities. We conclude by offering our insights for addressing systemic racism in food systems, focusing on a need for policy to prioritize Indigenous sovereignty and rights and opportunities for collaboration spanning different areas of practice and Western and Indigenous knowledge systems.

Le racisme et le développement industriel sur les terres et dans les eaux de l’Ontario ont joué un rôle considérable dans la diminution de l’accès à la nourriture traditionnelle pour les peuples autochtones. Or, cet accès est important pour des raisons de santé de même que pour le bien-être culturel et spirituel; cette perte a des conséquences désastreuses pour les personnes et pour l’environnement. Dans ce texte, nous réunissons nos expériences et nos pratiques en tant que personnes canadiennes allochtones dans les champs du droit de l’environnement et des études environnementales pour partager trois courtes études de cas qui explorent les liens entre l’accès à la nourriture traditionnelle, le racisme et le développement industriel. Plus précisément, nous discutons les répercussions de la pulvérisation aérienne des forêts, de l’exploration minière et de la contamination des poissons sur l’accès à la nourriture traditionnelle, et nous analysons comment l’industrie et l’appât du gain sont en cause dans ces scénarios. Pour chacune de ces études de cas, nous fournissons des exemples de recherche et d’argumentation menées avec des communautés autochtones dans nos champs respectifs. Nous concluons avec nos suggestions sur la manière de s’attaquer au racisme systémique dans les systèmes alimentaires, en se concentrant sur la nécessité d’instaurer des politiques qui mettent de l’avant la souveraineté et les droits des Autochtones, en plus de susciter la collaboration entre différents domaines de pratique et entre les systèmes de savoir occidentaux et autochtones.

Citer ce travail

Les chercheurs doivent citer ce travail comme suit :

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Notes

Original publication: Lowitt, Kristen; Cooper, Jane; Blaise, Kerrie. "Racism, traditional food access, and industrial development across Ontario: Perspectives from the fields of environmental law and environmental studies." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 10, no. 1, 2023, pp. 5-12. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v10i1.562. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.

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