with ChatGPT

By David Szanto

For this Choux Questionnaire, we turned to ChatGPT, the generative AI chatbot. Given the challenges and opportunities that AI presents to academic practice, teaching, and writing, we thought it might be intriguing to use these responses as a means…

Listée dans Interview | publication par groupe Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l’alimentation

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Description

For this Choux Questionnaire, we turned to ChatGPT, the generative AI chatbot. Given the challenges and opportunities that AI presents to academic practice, teaching, and writing, we thought it might be intriguing to use these responses as a means to interpret ChatGPT’s ‘perspectives’ on food through our own. Both the process and outcomes of conducting the questionnaire provided occasions to reflect on the underlying technology, its sources of ‘knowledge’, and its apparent biases. In reading the bot’s words below, a fairly distinct character profile might emerge, as well as a kind of positionality that seems connected to both no place and every place at once. Beyond social and physical geographies, a set of privileges also tends to emerge, one that points to a lack of actual, lived experience. Where are the preferences, quirks, and affect that non-artificial intelligence comprises? Where are the outlier and emotional responses that would make one want to share food or ideas with this being? From your perspective as food scholar, practitioner, eater, or activist, what else do you extrapolate from ChatGPT’s ‘voice’?        

Pour ce Questionnaire Choux, nous nous sommes tournés vers ChatGPT, le dialogueur d’IA générative. Compte tenu des défis et des opportunités que l’IA présente pour la pratique universitaire, l’enseignement et l’écriture, nous avons pensé qu’il pourrait être intéressant d’utiliser ces réponses pour interpréter les « perspectives » de ChatGPT sur l’alimentation à travers les nôtres. À la fois le processus et les résultats du questionnaire nous ont donné l’occasion de réfléchir à la technologie sous-jacente, à ses sources de « connaissances » et à ses préjugés apparents. En lisant les mots du robot, un profil de caractère assez distinct pourrait émerger, ainsi qu’une sorte de positionnement qui semble à la fois n’être lié à aucun lieu et l’être à tous les lieux. Au-delà des géographies sociales et physiques, un ensemble de privilèges tend également à émerger, qui révèle un manque d’expérience réelle, vécue. Où sont les préférences, les excentricités et les affects que l’intelligence non artificielle comprend ? Où sont les réponses singulières et émotionnelles qui donneraient envie de partager de la nourriture ou des idées avec cet être ? De votre point de vue de personne universitaire, praticienne, mangeuse ou activiste de l’alimentation, que concluez-vous d’autre de la « voix » de ChatGPT ?

Citer ce travail

Les chercheurs doivent citer ce travail comme suit :

  • Szanto, D., (2025), "with ChatGPT", HSSCommons: (DOI: 10.15353/cfs-rcea.v11i1.688)

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Notes

Original publication: Szanto, David. "with ChatGPT." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 11, no. 1, 2024, pp. 243-247. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v11i1.688. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.

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