Confronting Anti-Black, Anti-Indigenous, and Anti-Asian Racisms in Food Systems in Canada
The impetus for this themed section came out of the broader reckoning that touched off in the summer of 2020 in the wake of the murder of George Floyd. The Canadian Association for Food Studies board, like so many organizations struggling to respond…
Listée dans Essay | publication par groupe Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l’alimentation
Version 1.0 - publiée le 19 Mar 2025 doi: 10.15353/cfs-rcea.v10i1.631 - citer ceci
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Description
The impetus for this themed section came out of the broader reckoning that touched off in the summer of 2020 in the wake of the murder of George Floyd. The Canadian Association for Food Studies board, like so many organizations struggling to respond to such brazen violence, released a statement on racialized police violence and systemic racism. In the statement the CAFS board commits to more deliberately centering the work of anti-racism in our association̶ —and this included two shorter-term projects. Curating and publishing an open access resource list on food and racism in so-called Canada, and publishing a themed section on racism in the food system. The CFP for the special issue was released the following May, 2021, and read in part “As we reckon with the ways white supremacy, capitalism, patriarchy and colonization has shaped food systems, we must also reflect on and redress dominant modes of thought and approaches that reproduce inequity within the academy (e.g., research and teaching) and society at large. As such, we welcome submissions that centre diverse ways of knowing and methods of knowledge production.” Over the past nearly two years, we (the special issue guest editor, Ama, and collaboration assistant, Michael) have met virtually many times to discuss the CFP, the process, the articles, and the broader backdrop of white supremacy, colonialism, and capitalism. And as we reflected on how we wanted to write this editorial, it occurred to us that our own approach to collaboration on this project has been relational, conversational. So, rather than writing a conventional editorial, we once again met virtually to reflect on some key themes that (re)emerged over the past couple of years. What follows is part of that conversation, edited for clarity and brevity. We hope this special issue contributes to keeping the conversations (and action) focused on structural change going.
L’impulsion qui a donné lieu à cette section thématique est venue de la vaste prise de conscience qui s’est déclenchée à l’été 2020 à la suite du meurtre de George Floyd. Le comité de l’Association canadienne des études sur l’alimentation (ACÉA), comme beaucoup d’organisations s’efforçant de réagir à une violence aussi brutale, avait alors publié une . Dans cette déclaration, le comité de l’ACÉA s’est engagé à mettre en œuvre plus résolument le travail d’antiracisme dans notre association – et cela incluait deux projets à court terme : l’élaboration et la publication d’une dans ce qu’il est convenu d’appeler le Canada; et la publication d’une section thématique sur le racisme dans le système alimentaire. L’appel à contributions pour le numéro spécial a été diffusé au mois de mai suivant, en 2021. Il indiquait : « Considérant les manières dont la suprématie blanche, le capitalisme, le patriarcat et la colonisation ont modelé les systèmes alimentaires, nous devons aussi réfléchir aux modes de pensée et aux approches qui ont reproduit l’iniquité au sein du milieu universitaire (ex. : la recherche et l’enseignement) et de l’ensemble de la société afin de les rectifier. En ce sens, nous accueillons les soumissions fondées sur diverses manières de connaître et diverses méthodes de production du savoir. » Durant près de deux ans, nous (la directrice invitée pour le numéro spécial, Ama, et l’assistant-collaborateur, Michael) avons fait maintes rencontres virtuelles pour discuter de l’appel à contributions, du processus, des articles et de la toile de fond sur laquelle se jouent la suprématie blanche, le colonialisme et le capitalisme. Réfléchissant à la manière dont nous souhaitions écrire cet éditorial, il nous est apparu que notre propre approche de la collaboration dans ce projet avait été relationnelle, conversationnelle. Alors, plutôt que d’écrire un éditorial conventionnel, nous nous sommes à nouveau donné rendez-vous virtuellement pour réfléchir à quelques-uns des thèmes clés qui ont (ré)émergé au cours des dernières années. Ce qui suit est une partie de cette conversation, transcrite de manière à en favoriser la clarté et la concision. Nous espérons que ce numéro spécial contribuera à garder les conversations (et l’action) centrées sur les changements structuraux en cours.
Citer ce travail
Les chercheurs doivent citer ce travail comme suit :
- Deawuo, L. A., Classens, M., (2025), "Confronting Anti-Black, Anti-Indigenous, and Anti-Asian Racisms in Food Systems in Canada", HSSCommons: (DOI: 10.15353/cfs-rcea.v10i1.631)
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Notes
Original publication: Deawuo, Leticia Ama; Classens, Michael. "Confronting Anti-Black, Anti-Indigenous, and Anti-Asian Racisms in Food Systems in Canada." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 10, no. 1, 2023, pp. 1-4. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v10i1.631. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.
Aperçu de la publication
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