The CFS Choux Questionnaire

By Greg de St. Maurice

A riff on the well-riffed Proust Questionnaire, the CFS Choux Questionnaire is meant to elicit a tasty and perhaps surprising experience, framed within a seemingly humble exterior. (And yes, some questions have a bit more craquelin than others.)…

Listed in Interview | publication by group Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l’alimentation

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Description

A riff on the well-riffed Proust Questionnaire, the CFS Choux Questionnaire is meant to elicit a tasty and perhaps surprising experience, framed within a seemingly humble exterior. (And yes, some questions have a bit more craquelin than others.) Straightforward on their own, the queries combined start to form a celebratory pyramid of extravagance. How that composite croquembouche is assembled and taken apart, however, is up to the respondents and readers to determine. Respondents are invited to answer as many questions as they choose. The final question posed—What question would you add to this questionnaire?—prompts each respondent to incorporate their own inquisitive biome into the mix, feeding a forever renewed starter culture for future participants. For this edition, our respondent has replied to a question from Lisa Heldke (CFS Vol. 10 #2). Our Choux Questionnaire respondent for this issue is Greg de St. Maurice, an Associate Professor in Keio University’s Faculty of Business and Commerce. He holds a PhD in Cultural Anthropology (University of Pittsburgh) and Master’s degrees from Oxford University, Ritsumeikan University, and American University. He served as the Vice President of ASFS from 2017 to 2022.  

Variation sur le thème du célèbre questionnaire de Proust, le questionnaire Choux de la Revue canadienne des études sur l’alimentation vise à procurer une expérience savoureuse, et éventuellement surprenante, sous des apparences modestes. (Et oui, certaines questions se révèlent un peu plus croustillantes que les autres.) Les questions, simples en elles-mêmes, forment peu à peu, par leur combinaison, une joyeuse pyramide d’extravagance. La manière dont ce croquembouche composé est disposé et dégusté est toutefois laissée à la discrétion des personnes répondantes et du lectorat. Les personnes interrogées sont invitées à satisfaire leur gourmandise en répondant à autant de questions qu’elles le souhaitent. La toute dernière – Quelle question ajouteriez-vous à ce questionnaire? – incite chaque répondant à relever ce mélange d’une touche de son propre biome et de sa curiosité, rafraîchissant ainsi la culture de départ, qui restera nourrissante pour les futurs participants et participantes. Dans cette édition, notre interlocuteur répond à une question de Lisa Heldke (RCÉA, vol. 10, no 2). Greg de St. Maurice, professeur associé à la Faculté des affaires et du commerce de l’Université Keio, répond à notre questionnaire Choux pour ce numéro. Titulaire d’un doctorat en anthropologie culturelle (Université de Pittsburgh) et de maîtrises de l’Université d’Oxford, de l’Université Ritsumeikan et de l’Université américaine, il a été vice-président de l’Association for the study of food and society.

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Notes

Original publication: Maurice, Greg de St. "The CFS Choux Questionnaire." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 11, no. 2, 2024, pp. 197-201. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v11i2.701. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.

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