Barriers and supports to traditional food access in Mi’kma’ki (Nova Scotia)
Canada is a signatory nation on international covenants, conventions, and declarations supporting the human right to food, but has not granted constitutional protection thereof. Failure to uphold the right to food contributes to unacceptably high…
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Version 1.0 - published on 19 Mar 2025 doi: 10.15353/cfs-rcea.v10i1.571 - cite this
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Description
Canada is a signatory nation on international covenants, conventions, and declarations supporting the human right to food, but has not granted constitutional protection thereof. Failure to uphold the right to food contributes to unacceptably high levels of food insecurity that vary geographically and demographically, undermines health, and creates structural obstacles to food system sustainability. It is well recognized that Indigenous populations in Canada face disproportionately high rates of food insecurity compared to non-Indigenous people, and little attention is paid to the Indigenous conceptions of food security, including access to traditional food systems. The purpose of this research was to better understand the importance of, as well as barriers and supports that exist in accessing traditional food for Indigenous Peoples in Nova Scotia. Two focus groups were held with individuals who identify as Indigenous (n=16), one for those who live within a First Nations community and one for those who live outside of a First Nations community, in Nova Scotia. Focus groups were held in a talking circle format to facilitate discussion on traditional food access. Focus groups were transcribed and analyzed using the Medicine Wheel Evaluation Framework to understand in a culturally relevant way, how traditional foods impact Indigenous Nova Scotians’ health. Bronfenbrenner’s Social Ecological Model was used to locate barriers and supports to traditional food. Supports identified were community engagement, consultations and partnerships, and strength of cultural values. Barriers included knowledge transmission, lack of community, land access, cost, programs and policies, and identity loss. Nuances specific to each community are discussed. Both supports and challenges exist for traditional food access in Nova Scotia; however, barriers outweighed supports in both number and magnitude. Stronger community and political partnerships, as well as consultations with Indigenous Peoples by public and private sector developers are necessary to develop upstream solutions to traditional food access.
Le Canada est un des pays signataires des conventions, déclarations et accords internationaux qui promeuvent le droit humain à l’alimentation, mais il n’en a pas fait un droit protégé par sa constitution. L’échec à respecter le droit à l’alimentation contribue à causer des niveaux inacceptables d’insécurité alimentaire qui varient géographiquement et démographiquement, cela mine la santé et crée des obstacles structurels à la souveraineté des systèmes alimentaires. Il est bien reconnu que les populations autochtones du Canada font face à des niveaux disproportionnés d’insécurité alimentaire par rapport à la population non autochtone; peu d’attention est accordée aux conceptions de la sécurité alimentaire chez les Autochtones, cela inclut l’accès aux systèmes alimentaires traditionnels. L’intention de cette recherche était de mieux comprendre l’importance des obstacles et des appuis qui existent lorsque les peuples autochtones de Nouvelle-Écosse cherchent à accéder à leur nourriture traditionnelle. Deux groupes témoins ont été formés avec des individus s’identifiant comme Autochtones (n=16) : un avec ceux vivant dans une communauté des Premières Nations et un avec ceux vivant en dehors d’une telle communauté, en Nouvelle-Écosse. Les groupes ont pris la forme de cercles de parole pour faciliter la discussion sur l’accès à l’alimentation traditionnelle. Ces discussions ont été transcrites puis analysées au moyen du Cadre d’évaluation de la roue de médecine afin de comprendre d’une manière culturellement pertinente la manière dont les aliments traditionnels influencent la santé des Autochtones de Nouvelle-Écosse. Le modèle écosystémique de Bronfenbrenner a été utilisé pour identifier les obstacles et les appuis à l’alimentation traditionnelle. Les appuis identifiés étaient l’engagement, les consultations et les partenariats dans la communauté ainsi que la force des valeurs culturelles. Les obstacles incluaient la transmission du savoir, l’absence de la communauté, l’accès à des terres, les coûts, les programmes et les politiques et la perte identitaire. Des nuances propres à chaque communauté sont discutées. Ainsi, il y a à la fois des appuis et des défis pour accéder à l’alimentation traditionnelle en Nouvelle-Écosse; cependant, les obstacles surpassent les appuis par leur nombre et leur ampleur. Des communautés plus fortes et des partenariats politiques, de même que des consultations auprès des peuples autochtones de la part des promoteurs des secteurs privés et publics s’avèrent nécessaires pour concevoir des solutions en amont qui ouvriraient l’accès à l’alimentation traditionnelle.
Cite this work
Researchers should cite this work as follows:
- Grann, A., Carlsson, L., Mansfield-Brown, K., (2025), "Barriers and supports to traditional food access in Mi’kma’ki (Nova Scotia)", HSSCommons: (DOI: 10.15353/cfs-rcea.v10i1.571)
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Notes
Original publication: Grann, Amy; Carlsson, Liesel; Mansfield-Brown, Kayla. "Barriers and supports to traditional food access in Mi’kma’ki (Nova Scotia)." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 10, no. 1, 2023, pp. 65-85. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v10i1.571. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.
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Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l’alimentation
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