Reformist, progressive, radical: The case for an inclusive alliance

By Janet Elizabeth Poppendieck

Scholars of food regimes and food movements have argued that the capacity of the contemporary food movement to achieve significant change is dependent upon the nature of the alliances formed by the progressive, food justice component of the broader…

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Scholars of food regimes and food movements have argued that the capacity of the contemporary food movement to achieve significant change is dependent upon the nature of the alliances formed by the progressive, food justice component of the broader array of food change organizations. They have urged alliances primarily with the more radical food sovereignty branch of the food movement. I argue that in the United States, which provides far more assistance to poor people as food assistance than as cash welfare, alliances with reformist food security organizations, and specifically the anti-hunger organizations focused on protecting and expanding federal food assistance, must be an essential part of any significant food justice agenda. These programs are essential to the survival of millions of Americans in the present while we are trying to build a better world for the future. Mobilized and informed public policy advocacy has an impressive track record of successful defense and incremental improvement of food programs. Several of these programs are entitlements that actually create justiciable rights. The collective procurement associated with school food and other public meal programs creates levers for fundamental food system change. And the network of federal, state and local anti-hunger organizations is potentially a portal through which people can enter the movement for a just food future. Food justice activists should include anti-hunger advocates among their allies and partners.

Les spécialistes des systèmes de gouvernance alimentaire et des mouvements alimentaires ont fait valoir que la capacité du mouvement alimentaire contemporain à réaliser des changements significatifs dépend de la nature de l’alliance formée par la composante progressiste de la justice alimentaire des organisations de changement alimentaire au sens large. Ils ont principalement encouragé les alliances avec la branche plus radicale de la souveraineté alimentaire. J’avance qu’aux États-Unis, où les plus démunis reçoivent plus d’aide fédérale sous forme alimentaire que financière, les coalitions entre organisations réformistes pour la sécurité alimentaire, en particulier ceux luttant contre la faim et dont le mandat est de protéger et même d’étendre les programmes d’aide alimentaire fédéraux, sont un élément essentiel pour tout effort de justice alimentaire digne de ce nom. Ces programmes sont essentiels pour la survie de millions d’américains dès aujourd’hui, alors que nous essayons de bâtir un monde meilleur pour l’avenir. La mobilisation et l’information sur les politiques publiques sont des moyens extrêmement efficaces pour défendre et améliorer progressivement les programmes alimentaires. Plusieurs de ces programmes constituent des octrois qui mènent en fait à des droits justiciables. L’approvisionnement collectif s’opérant dans les écoles et les autres programmes de repas institutionnels servent de levier pour opérer des changements fondamentaux dans le système alimentaire. Le réseau des organismes combattant la faim aux niveaux locaux, des états et du gouvernement fédéral, sert de point d’entrée pour un mouvement vers un future alimentaire plus juste. Les activistes pour la justice alimentaire devraient s’associer et créer des partenariats avec les défenseurs du mouvement anti-faim.

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Notes

Original publication: Poppendieck, Janet Elizabeth. "Reformist, progressive, radical: The case for an inclusive alliance." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 9, no. 2, 2022, pp. 53-63. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v9i2.534. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.

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