Enacting just food futures through the state: evidence from Brazil

By Ricardo Barbosa, Estevan Coca

The state is an important, if sometimes overlooked, terrain of struggle for food activists. To explore the ways and extent to which just food futures can be enacted through the state, we present the experience of Brazil. We argue that activists…

Listed in Essay | publication by group Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l’alimentation

Preview publication

Description

The state is an important, if sometimes overlooked, terrain of struggle for food activists. To explore the ways and extent to which just food futures can be enacted through the state, we present the experience of Brazil. We argue that activists should seek to advance food policies that have broad social appeal to weather political changes in administrations. Our argument is informed by an extensive review of scholarship on the state, corporate influence, and the possibility of promoting progressive agri-food change through the state, as well as the contradictions of doing so. Drawing on (agrarian) political economy we analyse institutional procurement as exemplifying the state’s role not only in ‘stabilizing’ and ‘growing’ the economy but also in enacting ‘redistribution’. Through our research in Brazil, we compare how the Food Acquisition Program (PAA) and the National School Meal Program (PNAE) have been impacted by the far-right’s rise to power since 2016. When mobilizing the power of institutions to change food systems by leveraging the purchasing power of the state, beyond institutionalization, food policies must be participatory and framed as collective gains for society more broadly, rather than for specific social groups. This would keep such policies from becoming the target of competing administrations, as evidenced by the Brazil case.

L’État est un terrain de lutte important, bien que parfois négligé, pour les militants de l’alimentation. Dans le but d’explorer par quels moyens et dans quelle mesure l’État peut mettre en œuvre un avenir alimentaire équitable, nous avons choisi de présenter ici l’expérience du Brésil. Il en ressort que les activistes devraient, selon nous, chercher à faire avancer les politiques alimentaires qui ont un large attrait social s’ils veulent pouvoir résister aux changements politiques qui accompagnent invariablement la succession des administrations. Notre thèse s’appuie sur un examen approfondi de la recherche sur l’État, sur l’influence des entreprises et sur la possibilité de recourir au gouvernement pour promouvoir un changement agroalimentaire progressiste. Nous soulignons aussi les contradictions associées à cette dernière démarche. De plus, en nous basant sur l’économie politique (agraire), nous analysons l’approvisionnement institutionnel et l’utilisons comme exemple du rôle de l’État non seulement dans la « stabilisation » et la « croissance » de l’économie, mais aussi dans la mise en œuvre de la « redistribution ». Grâce à nos recherches au Brésil, nous comparons ensuite la façon dont le Programme d’acquisition de nourriture (PAA) et le Programme national de repas scolaires (PNAE) ont été touchés, depuis 2016, par la montée au pouvoir de l’extrême droite. Nos résultats indiquent que les politiques alimentaires, lorsqu’elles mobilisent le pouvoir des institutions pour changer les systèmes alimentaires en tirant parti du pouvoir d’achat de l’État, ce, au-delà de l’institutionnalisation, devraient être participatives. Elles devraient également être présentées comme des gains collectifs pour la société en général, plutôt que pour des groupes sociaux particuliers. L’orientation proposée empêcherait de telles politiques de devenir la cible d’administrations concurrentes, comme en témoigne le cas du Brésil.

Cite this work

Researchers should cite this work as follows:

Tags

Notes

Original publication: Barbosa, Ricardo, Jr; Coca, Estevan. "Enacting just food futures through the state: evidence from Brazil." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 9, no. 2, 2022, pp. 75-100. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v9i2.540. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.

Publication preview