Food activism and negotiating the gendered dynamics of public cultures of care
A growing and significant research literature utilizes feminist frameworks to study relationships with food from a variety of vantage points. In this article, we are especially interested in feminist food sovereignty, feminist political ecology, and…
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Version 1.0 - published on 19 Mar 2025 doi: 10.15353/cfs-rcea.v9i2.537 - cite this
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Description
A growing and significant research literature utilizes feminist frameworks to study relationships with food from a variety of vantage points. In this article, we are especially interested in feminist food sovereignty, feminist political ecology, and feminist theories of care, both because caring labor has been historically undervalued in food systems and because neoliberal modes of commodification and marketization have interpellated activists, scholar-activists, and activist-scholars into new ways of self-care and caring for others. To begin, we provide a brief overview of the places where we work, including the city of Pomona, the Pomona Valley Certified Farmers Market, and the Pomona Community Farmer Alliance (PCFA), a community organization and local activist collective. We then draw on nearly three years of participatory ethnographic work in this community to explore and theorize care work in local food systems activism. Our conceptual framework, framed by feminist food studies and theories of care, illuminates how PCFA members conceive of their own caring work in practice, as well as how they negotiate the complexities of caring for others and self, while being left by the state to do this work. We also explore how activists’ care practices sometimes lay bare structural inequalities and the failure of the state, while also reinforcing and challenging neoliberal ideologies embedded in volunteerism. To conclude, we discuss the gendered implications of our work for food systems research, specifically considering the complementarity of Progressive and Radical approaches to food systems transformation.
Dans la littérature scientifique, on retrouve de plus en plus d’études importantes ayant recours à un cadre théorique féministe pour se pencher sur nos relations avec la nourriture à partir de points de vue diversifiés. Le présent article s’intéresse particulièrement à la souveraineté alimentaire féministe, à l’écologie politique féministe et aux théories féministes sur les soins. Si nous avons adopté cette optique, c’est à la fois parce que les soins dispensés aux êtres humains ont été historiquement sous-évalués dans les systèmes alimentaires et parce que les modes néolibéraux de marchandisation et de marchéisation ont interpellé tant bien les activistes que les militants universitaires («scholar-activists and activist-scholars »). Ces derniers cherchent en effet de nouvelles façons de prendre soin d’eux-mêmes et d’autrui. Nous débutons cet article en offrant un bref aperçu des endroits où nous travaillons, dont, entre autres, la ville de Pomona, le Pomona Valley Certified Farmers Market et la Pomona Community Farmer Alliance (PCFA), une organisation communautaire composée d’un collectif d’activistes locaux. Ensuite, nous nous appuyons sur près de trois ans de travail ethnographique participatif au sein de cette communauté pour explorer et théoriser le travail lié à la dispensation des soins qu’on retrouve dans l’activisme des systèmes alimentaires locaux. Notre cadre conceptuel, ancré dans les études alimentaires féministes et les théories sur la dispense des soins, éclaire la façon dont les membres de la PCFA conçoivent leur propre travail dans la pratique, ainsi que leur négociation du complexe équilibre entre prodiguer des soins aux autres et s’occuper de soi. Les soignants sont d’autant plus délaissés par l’État dans l’accomplissement de leur travail. Nous explorons également comment les pratiques de ces activistes mettent parfois à nu les inégalités structurelles et l’échec de l’État, tout en renforçant et en remettant en question les idéologies néolibérales ancrées dans le volontariat. Pour conclure, nous discutons des implications sexospécifiques de notre travail pour la recherche sur les systèmes alimentaires. À ce chapitre, nous tenons compte, en particulier, de la complémentarité des approches progressistes et radicales, nécessaire à une transformation des systèmes alimentaires.
Cite this work
Researchers should cite this work as follows:
- Lloro, T., González, F., (2025), "Food activism and negotiating the gendered dynamics of public cultures of care", HSSCommons: (DOI: 10.15353/cfs-rcea.v9i2.537)
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Notes
Original publication: Lloro, Teresa; González, Frecia. "Food activism and negotiating the gendered dynamics of public cultures of care." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 9, no. 2, 2022, pp. 180-204. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v9i2.537. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.
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Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l’alimentation
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