From greedy grocers to carbon taxes and everything in between: What do we think we know about food prices in Canada and how strong is the evidence?

By Brian Pentz, Taylor Ehrlick, Ryan Katz-Rosene, Philip A Loring

In Canada, the task of explaining food prices falls to a handful of grey literature reports that shape media coverage and public understanding and carry significant political and policy influence. We performed an in-depth analysis of fifty-one of…

Listée dans Review | publication par groupe Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l’alimentation

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In Canada, the task of explaining food prices falls to a handful of grey literature reports that shape media coverage and public understanding and carry significant political and policy influence. We performed an in-depth analysis of fifty-one of these influential reports, including thirty-nine reports by Statistics Canada (including Consumer Price Index reports and other studies) and twelve reports from the Canada Food Price Report (CFPR) series. Our goal was twofold: 1) to identify and classify the various explanations given for food price changes, and 2) to evaluate the scientific rigor of these explanations. We identified 232 total explanations for food price changes, spread across seven thematic categories and thirty-two sub-categories. We find that most claims made in these reports are scientifically incomplete (only 28.6% of all claims meet established criteria for the completeness of scientific arguments). We also identify a lack of comprehensiveness in the areas of emphasis and the claims being presented and drivers being explored, particularly with respect to issues presently at the centre of food price discourse in Canada, such as the agency of grocers and other supply chain actors, corporate growth imperatives, and climate change. Considering the importance of food prices and food security to prosperity and well-being in Canada, we conclude with a series of recommendations for strengthening the scientific rigor of these reports, including greater inclusion of supporting evidence, opportunities for peer review, and increased transparency regarding conflicts of interest and funding sources.

Au Canada, la tâche d’expliquer les prix des aliments incombe à une poignée de rapports de littérature grise. Ceux-ci façonnent la couverture médiatique et la compréhension du public, et exercent une influence politique et stratégique considérable. Nous avons réalisé une analyse approfondie de 51 de ces rapports importants, dont 39 de Statistique Canada (y compris des rapports sur l’indice des prix à la consommation et d’autres études) et 12 de la série de rapports sur les prix alimentaires au Canada. Notre objectif était double : 1) identifier et classer les diverses explications données aux variations des prix des aliments et 2) évaluer la rigueur scientifique de ces explications. Nous avons relevé 232 explications, réparties en 7 catégories thématiques et en 32 sous-catégories. Nous constatons que la plupart des affirmations contenues dans ces rapports sont scientifiquement incomplètes (seulement 28,6 % d’entre elles répondent aux critères établis quant à l’exhaustivité des arguments scientifiques). Nous notons aussi des lacunes quant aux domaines ciblés, aux affirmations présentées et aux facteurs explorés, en particulier en ce qui concerne les questions actuellement au cœur du discours sur les prix des aliments au Canada, telles que le rôle des épiciers et d’autres acteurs de la chaîne d’approvisionnement, les impératifs de croissance des entreprises et les changements climatiques. Compte tenu de l’importance des prix des aliments et de la sécurité alimentaire pour la prospérité et le bien-être au Canada, nous concluons par un ensemble de recommandations visant à renforcer la rigueur scientifique de ces rapports, notamment l’intégration de plus de preuves à l’appui, la possibilité d’examen par les pairs et l’amélioration de la transparence concernant les conflits d’intérêts et les sources de financement.

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Les chercheurs doivent citer ce travail comme suit :

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Notes

Original publication: Pentz, Brian; Ehrlick, Taylor; Katz-Rosene, Ryan; Loring, Philip A. "From greedy grocers to carbon taxes and everything in between: What do we think we know about food prices in Canada and how strong is the evidence?." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 11, no. 2, 2024, pp. 58-77. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v11i2.690. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.

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