Introducing meat studies

By Ryan J. Phillips, Elisabeth Abergel

A growing, though still loosely connected, body of academic work has started placing meat at the centre of critical discourses regarding climate change and environmental sustainability, human health, economic wellbeing, food futures, and animal and…

Listée dans Essay | publication par groupe Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l’alimentation

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Description

A growing, though still loosely connected, body of academic work has started placing meat at the centre of critical discourses regarding climate change and environmental sustainability, human health, economic wellbeing, food futures, and animal and ecological ethics. This special themed issue seeks to bring these multi-disciplinary scholars into direct conversation with one another under the umbrella of ‘Meat Studies’ as an emerging sub-field of study. Indeed, the recent establishment of Vegan Studies (see: Wright, 2015 and 2017) necessitates a parallel effort to better understand meat’s persistent social, economic, political, and cultural status in human societies. By situating meat at the centre of critical analysis, we identify, articulate, and address the challenges that meat poses in the twenty-first century. More generally, Meat Studies allows us to critically re-examine our cultural conventions regarding the ways in which we classify different foods, diets, identities, and culinary practices.

Un nombre croissant de travaux universitaires, bien qu’encore peu reliés entre eux, ont commencé à placer la viande au centre des discours critiques concernant les changements climatiques et la conservation de l’environnement, la santé humaine, le bien-être économique, l’avenir de l’alimentation et l’éthique animale et écologique. Ce numéro thématique vise à faire dialoguer ces chercheurs et chercheuses multidisciplinaires directement à la table du sous-domaine émergent que pourraient être les « études sur la viande ». En effet, la création récente des études véganes (voir Wright, 2015 et 2017) nécessite un effort parallèle pour mieux comprendre le statut social, économique, politique et culturel persistant de la viande dans les sociétés humaines. En plaçant la viande au centre de l’analyse critique, nous identifions, articulons et abordons les défis que pose la viande au XXIe siècle. Plus généralement, les études sur la viande nous permettent de réexaminer de manière critique nos conventions culturelles concernant la manière dont nous classons les différents aliments, régimes, identités et pratiques culinaires.

Citer ce travail

Les chercheurs doivent citer ce travail comme suit :

  • Phillips, R. J., Abergel, E., (2025), "Introducing meat studies", HSSCommons: (DOI: 10.15353/cfs-rcea.v11i1.691)

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Notes

Original publication: Phillips, Ryan J.; Abergel, Elisabeth. "Introducing meat studies." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 11, no. 1, 2024, pp. 1-8. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v11i1.691. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.

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