Food system resilience during COVID-19: The role of local producers in rural Canada

By Kelli Weinkauf, Tracy Everitt

Over the last 70 years, Canadian agriculture has shifted from many small farms that supplied local residents, to fewer large farms designed to maximize production, reduce cost, and target international markets. At present, small local food chains…

Listée dans Article | publication par groupe Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l’alimentation

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Over the last 70 years, Canadian agriculture has shifted from many small farms that supplied local residents, to fewer large farms designed to maximize production, reduce cost, and target international markets. At present, small local food chains exist as a small fraction of the Canadian food system. However, during the COVID-19 pandemic, the role of local producers was valued by Canadians. The purpose of this study was to gain insight into the role that local producers played in maintaining food system resilience during the early part of the COVID-19 pandemic. We were particularly interested in identifying adaptation strategies and factors that contributed to (enabled) or worked against (constrained) increasing local food system resilience (i.e. the perseverance of farms and farm production). We also examined the accessibility and sufficiency of current agriculture supports. Eight semi-structured interviews were conducted with Antigonish Farmers’ Market (AFM) producers. Challenges identified include system bottlenecks, increased costs, increased demand, changes in sales, and the need for online literacy. In response to these challenges, AFM producers demonstrated a high degree of adaptability. Half of the study participants accessed agriculture-support related to COVID-19. Other participants expressed discontent with the suitability and accessibility of current support programs available. Opportunities to increase local food system resilience include increasing local support, promoting AFM collaboration, and tailoring agriculture support for small, diversified, local farmers.  

Au cours des 70 dernières années, l’agriculture canadienne est passée d’un grand nombre de petites exploitations qui approvisionnaient les résidents des environs à un nombre réduit de grandes exploitations conçues pour maximiser la production, réduire les coûts et cibler les marchés internationaux. Aujourd’hui, les petits réseaux locaux d’alimentation ne représentent qu’une infime partie du système alimentaire canadien. Cependant, pendant la pandémie de COVID-19, la population canadienne s’est tournée vers les producteurs locaux. L’objectif de cette étude était de mieux comprendre le rôle des producteurs locaux dans le maintien de la résilience du système alimentaire au début de la pandémie, au printemps 2020. Nous avons spécialement porté notre attention sur l’identification des stratégies d’adaptation qui ont permis ou limité la résilience du système alimentaire local (c’est-à-dire la persévérance des fermes et de la production agricole). Nous avons aussi examiné l’accessibilité aux soutiens agricoles actuels et leur suffisance. Huit entretiens semi-structurés ont été menés avec des producteurs du marché fermier d’Antigonish, en Nouvelle-Écosse, au Canada. Les résultats ont démontré la résilience des producteurs face à des défis tels que les goulets d’étranglement du système, l’augmentation des coûts, l’augmentation de la demande, les changements dans les ventes et le besoin de connaissances sur le fonctionnement du Web, résultats qui ont été saisis en tant qu’éléments facilitateurs ou contraignants pour la résilience du système alimentaire. La moitié des participants à l’étude ont eu accès à un soutien agricole lié à la COVID-19 sous la forme d’un financement gouvernemental, tandis que d’autres participants ont exprimé leur mécontentement quant à la pertinence et à l’accessibilité des programmes de soutien actuels. Les possibilités qui en sont ressorties pour accroître la résilience du système alimentaire local à Antigonish comprennent la promotion de la collaboration avec le marché fermier, l’augmentation du soutien local et l’adaptation du soutien agricole aux petits agriculteurs locaux diversifiés.

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Les chercheurs doivent citer ce travail comme suit :

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Notes

Original publication: Weinkauf, Kelli; Everitt, Tracy. "Food system resilience during COVID-19: The role of local producers in rural Canada." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 10, no. 2, 2023, pp. 82-101. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v10i2.594. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.

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