Characterizing the development and dissemination of dietary messaging in the Inuvialuit Settlement Region, Northwest Territories

By Julia Gyapay, Sonja Ostertag, Sonia Wesche, Brian Laird, Kelly Skinner

Public health communication about diet in Inuit communities must balance the benefits and risks associated with both country and store-bought food choices and processes to support Inuit well-being. An understanding of how dietary messages—public…

Listée dans Article | publication par groupe Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l’alimentation

Preview publication

Description

Public health communication about diet in Inuit communities must balance the benefits and risks associated with both country and store-bought food choices and processes to support Inuit well-being. An understanding of how dietary messages—public health communication addressing the health and safety of country and store-bought food—are developed and disseminated in the Arctic is currently lacking. As part of the Country Foods for Good Health study, this participatory research sought to characterize dietary messaging in the Inuvialuit Settlement Region (ISR), Northwest Territories (NWT), from the perspective of territorial, regional and local dietary message disseminators to further improve message communication in the region. We conducted an in-person interview (n=1) (February 2020), telephone interviews (n=13) (May-June 2020), and follow-up telephone interviews (n=5) (June 2021) with key informants about their involvement in developing and/or disseminating dietary messages about the health benefits and risks of country foods and/or store-bought foods in/for the ISR. Key informants interviewed included health professionals (n=5), government employees (n=6) and community nutrition or food program coordinators (n=3) located in Inuvik, Tuktoyaktuk, Paulatuk and Yellowknife, NWT. We conducted a thematic analysis on the 19 interviews. Our findings indicate that publicly disseminated dietary messages in the ISR are developed at all scales and communicated through a variety of methods. Dietary messages focus predominantly on encouraging healthy store-bought food choices and conveying nutritional advice about store-bought and country foods. As federal and territorial messaging is seldom tailored to the ISR, representation of the Inuvialuit food system and consideration of local food realities is generally lacking. There is a need to evaluate dietary messages and improve collaborations among Inuvialuit country food knowledge holders, researchers, and public health dietary message disseminators at all scales to develop more locally tailored and culturally relevant messaging in the ISR. We recommend utilizing a participatory, collaborative, culture-centered approach to dietary message development and dissemination in northern Indigenous contexts.

En matière de santé publique, les communications liées à la diète dans les communautés inuites doivent refléter un équilibre entre les avantages et les risques associés autant à la nourriture traditionnelle qu’aux aliments achetés en magasin et les méthodes pour favoriser le bien-être des Inuits. Pour cela, il manque une compréhension de la manière dont les messages diététiques – les communications de la santé publique concernant la santé et la sécurité des aliments traditionnels et achetés en magasin – sont conçus et diffusés. S’inscrivant dans une étude sur la nourriture traditionnelle favorable à la santé, cette recherche participative visait à relever les caractéristiques des messages diététiques transmis dans la région désignée des Inuvialuit (RDI), dans les Territoires du Nord-Ouest, selon la perspective des diffuseurs de ces messages aux niveaux territorial, régional et local, et ce, en vue de les améliorer. Nous avons mené une entrevue en personne (n=1) (février 2020), des entrevues téléphoniques (n=13) (mai-juin 2020) et des entrevues téléphoniques de suivi (n=5) (juin 2021) avec des informateurs clés. Nous avons abordé avec eux leur implication dans la conception et/ou la diffusion de messages quant aux bienfaits sur la santé et aux risques reliés aux aliments traditionnels et achetés en magasin dans la RDI. Les personnes interrogées comptaient des professionnels de la santé (n=5), du personnel gouvernemental (n=6) et des coordonnateurs de programmes d’alimentation ou de nutrition communautaire (n=3), répartis à Inuvik, Tuktoyaktuk, Paulatuk et Yellowknife. Une analyse thématique des 19 entretiens a été réalisée. Nous avons observé que les messages diététiques diffusés publiquement dans la RDI sont conçus à toutes les échelles et communiqués par diverses méthodes. Ces messages visent surtout à encourager l’achat d’aliments santé et à fournir des conseils nutritionnels sur les aliments achetés et traditionnels. Puisque les communications fédérales et territoriales sont rarement adaptées à la RDI, la représentation du système alimentaire des Inuvialuit et la prise en compte des réalités en matière d’alimentation locale y sont généralement déficientes. Il s’avère nécessaire d’évaluer les messages diététiques et d’encourager la collaboration entre les porteurs du savoir sur l’alimentation traditionnelle des Inuvialuit, les chercheurs et les diffuseurs, à tous les niveaux, de messages diététiques de santé publique, et ce, afin de concevoir des communications plus adaptées et pertinentes pour la RDI. Nous recommandons d’utiliser une approche participative et collaborative axée sur la culture pour concevoir et diffuser ces messages dans les contextes autochtones nordiques.

Citer ce travail

Les chercheurs doivent citer ce travail comme suit :

Tags

Notes

Original publication: Gyapay, Julia; Ostertag, Sonja; Wesche, Sonia; Laird, Brian; Skinner, Kelly. "Characterizing the development and dissemination of dietary messaging in the Inuvialuit Settlement Region, Northwest Territories." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 10, no. 1, 2023, pp. 103-129. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v10i1.569. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.

Aperçu de la publication