Une Recension du livre Diners, Dudes and Diets
Diners, Dudes and Diets by Emily Contois offers a unique opportunity for readers to deepen their understanding of the gendered nature of food in the historical context of the United States. In her book, Contois illustrates how the industry…
Listée dans Review | publication par groupe Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l’alimentation
Version 1.0 - publiée le 19 Mar 2025 doi: 10.15353/cfs-rcea.v9i1.549 - citer ceci
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Description
Diners, Dudes and Diets by Emily Contois offers a unique opportunity for readers to deepen their understanding of the gendered nature of food in the historical context of the United States. In her book, Contois illustrates how the industry contributes to the construction of gender binaries to increase the sale of its products. The male character, that of the "dude", is intended to appeal to 21st-century male consumers. This study of media representations of food questions the patriarchal system that harms us to varying degrees.
Le livre Diners, Dudes and Diets d’Emily Contois offre une occasion particulière aux lecteur·ice·s d’approfondir leur compréhension du caractère genré de l’alimentation dans le contexte historique états-unien. Dans son ouvrage, Contois illustre la manière dont l’industrie contribue à la construction des binarités entre les genres pour accroître la vente de ses produits. L’utilisation d’un personnage masculin, celui du « dude », permettrait de rejoindre les hommes au 21e siècle dans la vente de simples objets de consommation comme les aliments. Conformément au souhait de la chercheuse, ce type d’étude sur les représentations médiatiques des aliments donne lieu à une remise en question du système patriarcal qui nous nuit à différents degrés.
Citer ce travail
Les chercheurs doivent citer ce travail comme suit :
- Perron, J., (2025), "Une Recension du livre Diners, Dudes and Diets", HSSCommons: (DOI: 10.15353/cfs-rcea.v9i1.549)
Notes
Original publication: Perron, Janie. "Une Recension du livre Diners, Dudes and Diets." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 9, no. 1, 2022. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v9i1.549. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.
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