Transition, coherence, resilience and joy

By Canadian Food Studies

These four nouns are taken out of the article titles on offer in this issue. Uncover within the systemic transitions taking place, the coherence required, the resilience that has emerged, and the joy that may be found in food production,…

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These four nouns are taken out of the article titles on offer in this issue. Uncover within the systemic transitions taking place, the coherence required, the resilience that has emerged, and the joy that may be found in food production, distribution and consumption. With this issue also comes the inaugural installment of a new series called the Canadian Food Studies Choux Questionnaire. A riff on the Proust Questionnaire, we skirt the obvious food-related point of entry, the madeleine. We are interested in more than just the remembrance of things past. The lighter, more versatile choux bun is the receptacle for everything from crème pâtissière to tuna, from food fears to greatest edible achievements. Food philosopher Lisa Heldke is our first respondent. And because we have been feeling particularly inquisitive of late, we have asked our contributing authors to tell us about themselves. It’s biography by way of lunch menus and food literature.

Ces quatre mots sont tirés des titres des articles proposés dans ce numéro. Il y est question des transitions systémiques actuelles : vous y découvrirez la cohérence nécessaire dans ce cadre, la résilience qui émerge et la joie que l’on peut trouver dans la production, la distribution et la consommation d’aliments. Ce numéro inaugure également une nouvelle série intitulée « Questionnaire Choux de la Revue canadienne des études sur l’alimentation », une variation sur le thème du questionnaire de Proust. Nous mettons de côté le point d’entrée évident lié à l’alimentation, la madeleine. Nous nous intéressons à davantage qu’au souvenir des choses passées. La pâte à choux, plus légère et polyvalente, peut servir de réceptacle pour tout, de la crème pâtissière au thon, des peurs alimentaires aux plus grandes réalisations comestibles. Lisa Heldke, philosophe de l’alimentation, est notre première répondante. Et comme la curiosité nous gagne de plus en plus ces derniers temps, nous avons demandé à nos auteures et auteurs de nous parler d’eux-mêmes. Ces biographies sont concoctées au moyen de menus pour le lunch et de littérature alimentaire.

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Original publication: Studies, Canadian Food. "Transition, coherence, resilience and joy." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 10, no. 2, 2023, pp. 1-3. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v10i2.652. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.

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