Transformation or the next meal? : Global-local tensions in food justice work

By Elizabeth Vibert, Bikrum Singh Gill, Matt Murphy, Astrid Pérez Piñán, Claudia Puerta Silva

This article presents conversations across difference that took place among community partners and researchers at a week-long workshop in T’Sou-ke First Nation territory in 2019. The workshop launched the Four Stories About Food Sovereignty research…

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This article presents conversations across difference that took place among community partners and researchers at a week-long workshop in T’Sou-ke First Nation territory in 2019. The workshop launched the Four Stories About Food Sovereignty research network and project, which brings together food producers, activists, and researchers representing T’Sou-ke Nation in British Columbia, Wayuu Indigenous communities in Colombia, refugee communities in Jordan, and small-scale farmers in South Africa. We focus here on conversations that highlight global-local tensions in food justice work, the pressures of extractive economy, and pressures arising from climate crisis – challenges that some participants framed at the level of global extractivism and colonial-capitalism, others at the level of the soil. As the conversations reveal, there was more common ground than conflict in shared histories of dispossession, shared predicaments of extractive capital and its government allies, and shared concern to renew and reinvigorate ancestral practices of care for territory.

Cet article présente les conversations ayant eu lieu au carrefour des différences entre des acteurs communautaires et des chercheurs lors d’un atelier d’une semaine organisé sur le territoire de la Nation T’Sou-ke en 2019. Cet atelier marquait le lancement du projet de recherche Four Stories About Food Sovereignty, qui rassemble des producteurs, des activistes et des chercheurs représentant la Nation T’Sou-ke en Colombie-Britannique, les communautés autochtones Wayuu de Colombie, des communautés de réfugiés en Jordanie, et des agriculteurs à petite échelle d’Afrique du Sud. Nous nous concentrons ici sur les conversations mettant en lumière les tensions entre le global et le local dans le travail pour la justice alimentaire, les pressions liées à l’économie de l’extraction des ressources naturelles, et celles engendrées par la crise climatique – des défis que certains participants considèrent au niveau de l’extraction des ressources planétaires et du capitalisme colonial, tandis que d’autres les abordent au niveau du sol proprement dit. Ainsi que le révèlent ces échanges, les points communs étaient plus nombreux que les divergences, que ce soit un historique de spoliation partagé, ou une posture précaire face à l’extraction capitaliste et ses alliés gouvernementaux, ou enfin la nécessité de renouveler et de revigorer les pratiques ancestrales pour la prise en charge du territoire.

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Original publication: Vibert, Elizabeth; Gill, Bikrum Singh; Murphy, Matt; Piñán, Astrid Pérez; Silva, Claudia Puerta. "Transformation or the next meal? : Global-local tensions in food justice work." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 9, no. 2, 2022, pp. 226-248. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v9i2.531. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.

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