Industrial meat in Canada, growth promoters and the struggle over international food standards

By Elizabeth Ann Smythe

This article focuses on differing national regulations and standards regarding how meat for human consumption is produced and what is permissible in that production process. Attempts to harmonize these regulations at the global level to facilitate…

Listée dans Essay | publication par groupe Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l’alimentation

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This article focuses on differing national regulations and standards regarding how meat for human consumption is produced and what is permissible in that production process. Attempts to harmonize these regulations at the global level to facilitate international trade have proven to be challenging. Such harmonization of regulations is especially important to countries exporting meat, such as Canada. The conflict at the global level reflects a range of differing trade interests and values about what meat is and how it should be produced. One area of disagreement is over the extent to which methods of growth promotion in animals using technology, particularly drugs, is acceptable and safe in terms of human consumption. Canada has taken the position that they are acceptable and safe.   Using two case studies of regulations related to the most recent set of beta agonist  drugs, ractopamine and zilpatrol, fed to livestock  to promote growth, I  examine the underlying sources of these conflicts and the extent to which they reflect the interests of various actors and the forms of power they may employ to try to shape global standards at the Codex Alimentarius and the view of what is acceptable meat.  

Cet article porte sur les différentes réglementations et normes nationales relatives à la production de viande destinée à la consommation humaine et sur ce qui est autorisé dans le cadre de ce processus de production. Les tentatives d’harmonisation de ces réglementations au niveau mondial pour faciliter le commerce international se sont avérées difficiles. Cette harmonisation est particulièrement importante pour les pays exportateurs de viande, comme le Canada. Le différend au niveau mondial repose sur un ensemble de valeurs et d’intérêts commerciaux divergents autour de ce qu’est la viande et de la manière dont elle devrait être produite. L’un des éléments de désaccord concerne les méthodes de stimulation de la croissance des animaux à l’aide de technologies, en particulier de médicaments, et à quel point elles sont acceptables et sûres pour la consommation humaine. Le Canada a adopté la position selon laquelle ces méthodes sont acceptables et sûres. À l’aide de deux études de cas portant sur les réglementations relatives à la série la plus récente de médicaments bêta-agonistes, la ractopamine et le zilpatérol, utilisés dans l’alimentation du bétail pour favoriser la croissance, j’examine les sources sous-jacentes de ces conflits et la mesure dans laquelle ils reflètent les intérêts de divers acteurs ainsi que les formes de pouvoir que ceux-ci peuvent utiliser pour tenter de façonner les normes mondiales du Codex Alimentarius et la vision de ce qu’est une viande acceptable.

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Original publication: Smythe, Elizabeth Ann. "Industrial meat in Canada, growth promoters and the struggle over international food standards." Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation, vol. 11, no. 1, 2024, pp. 111-130. DOI: 10.15353/cfs-rcea.v11i1.632. This material has been re-published in an unmodified form on the Canadian HSS Commons with the permission of Canadian Food Studies / La Revue canadienne des études sur l'alimentation. Copyright © the author(s). Work published in CFS/RCÉA prior to and including Vol. 8, No. 3 (2021) is licensed under the Creative Commons CC BY license. Work published in Vol. 8, No. 4 (2021) and after is licensed under the Creative Commons CC BY-SA license. For details, see creativecommons.org/licenses/.

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